Gülüş Tasarımında hedef, kişinin yüzüyle uyumlu, doğal görünümlü form ve renkte yapay dişler yaratabilmektir.

Doğallıktan uzak, abartılı form ve renklerdeki yapay dişler, ilk bakışta amatör bir göz tarafından bile hemen farkedilir. Bu nedenle estetik diş hekimliğinde, titiz bir hazırlık ve planlama evresi gereklidir.

Klinik ve Radyolojik Muayene: Estetik çözümlere geçmeden önce ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi  amacıyla genel bir ağız ve diş muayenesi yapılır.Hastanın tüm ağız rontgeni [Panoramik röntgen] alınarak nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.

Model: Üst ve alt çeneden ölçüler alınarak dişlerin ve çevre dokuların modeli elde edilir. Ve modeller üzerinden değerlendirme yapılır.

Fotoğraflama: Yüz, gülüş, profil ve ağız içi fotoğrafları alınarak her açıdan görüntü elde edilir.

Planlama: Hastadan alınan fotoğraf ve modeller üzerinde dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan sorun olan bölgeleri tüm yüz bölgesi düşünülerek değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sırasında hastaya kendi fotoğrafları ve modelleri üzerinde estetik açıdan sorunlu olan sahaları gösterilir, sorunların nasıl giderilebileceği konusunda bilgi verilir ve hastanın estetik düzenlemesi ile tedavisinin planlaması yapılır.

Kişinin  cinsiyeti , yaşı, yüz  hatları, dudak  ve  diş  eti  şekli  gibi özellikleri  göz  önünde  bulundurularak, şekil ve konumları özel olarak tasarlanan dişlerle oluşturulan en ideal ve en estetik gülüş şeklidir. Gülüş tasarımında diş ve diş eti uyumları, diş eti görünme miktarı, dişlerin şekilleri, renkleri, açılanmaları, gülme hattı gibi birçok kriter göz önünde bulundurulur. Bu kriterleri sağlamak için; diş eti estetiğinden, diş beyazlatma sistemlerinden, kompozit ve seramik lamina restorasyonlarından, tam seramik restorasyonlardan, implant üstü restorasyonlardan ve ortodontik tedaviden yararlanılabilir.

PEMBE BEYAZ UYUMU ÖNEMLİ MİDİR?

Sadece beyaz ve düzgün dişlere sahip olmak güzel gülümsemek için  yeterli değildir. Estetik bir gülüş için düzgün ve güzel dişlerin yanı sıra, bu dişlerle uyumlu, sağlıklı ve iyi düzenlenmiş dişetleri dudaklara ihtiyacımız vardır. Dişetlerinin yanlızca sağlıklı olmasının dışında, renkleri, gülme hattında görünme miktarı, dişler arası üçgen papil bölgelerinin dişlerle uyumu, bu bölgelerde karanlık üçgenlerin olmaması, alt üst dudak ilişkisi önemlidir.

DİŞ ETİ ESTETİĞİ NASIL SAĞLANIR?

Sağlıklı ve düzgün görünen dişetlerine sahip olmak için doktorunuzun öncelikle var olan diş taşları ve bakteri plağını temizlemesi, gerekli ise diş eti tedavilerinizi yapması gerekmektedir. Diş etleriniz sağlığına kavuştuktan sonra dişlerle ve dudaklarla olan ilişkisi değerlendirilecek ve gerekli estetik uygulamalar  yapılacaktır. Bu uygulamalar genelde lazer ve koter  gibi cihazlarla yapılan ağrısız işlemlerdir.

LAMİNA RESTORASYON NEDİR? NASIL UYGULANIR?

Estetiği kötü ön dişlerde ( diastemalı, çapraşık, çürük vs.) dişlerin ön yüzeyinden minimal aşındırma yapılarak hazırlanan, ince bir tabaka halindeki restorasyonaverilen isimdir. Çok ince olması, metal içermemesi ve ışığı geçirmesi nedeniyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kadar mükemmel sonuçlar vermektedir. Diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev de kazandırmak için yeterlidirler. İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Laminalar özel bir teknikle  ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

TAM SERAMİK RESTORASYONLAR NELERDİR?

Tam seramik retorasyonlar, bildiğimiz kaplamaların metal alt yapı olmaksızın, yalnızca güçlendirilmiş porselenden hazırlanan bir tipidir. Tam seramik retorasyonların tercih edilmesinin sebebi ışık geçirgenliğinin fazla olması, dolayısıyla daha estetik olmalarıdır. Bu tür retorasyonlar, içerisinde metal içermedikleri için dişe yakın görünürlüktedir ve anteror bölge estetik retorasyonlarda kullanılırlar. Anterior estetik bölgede çürük, kırık ve başka nedenlerle fazla harap olmuş dişlerde, lamina yapılmasının uygun olmadığı vakalarda tercih edilirler. yapımında, ağrısız bir şekilde dişlerin tüm çevresinden 1.7-2 mm. diş dokusu kaldırılarak işleme başlanır. Ana ölçü alındıktan sonra geçici hazırlanan kaplamalar yapıştırılır ve alınan ölçü üzerinde laboratuvarda çalışılarak full seramik restorasyonlar hazırlanır. Laboratuvar çalışmasından sonra restorasyonların provası yapılır ve dişe yapıştırılır. Full seramik restorasyonlar dişe hem mekanik hem kimyasal bağlandıkları için metal destekli restorasyonlardan daha tutucudurlar.

ZİRKONYUM DESTEKLİ SERAMİK RESTORASYONLAR NELERDİR? HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Estetik diş hekimliğinde, ön bölgede metal destekli seramik restorasyonların kısıtlı estetik sağlaması sorununun üstesinden gelmek amacıyla full seramik restorasyonlar kullanılması düşünülmüştür. Ancak tam seramik restorasynlar yüksek estetik kalitede olmasına rağmen, yapıları geregi arka bölgede uzun köprülerde yeterli direnci sağlayamamaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için alt yapı olarak zirkonyum metaryeli kullanılmaya başlanmıştır. Zirkonyum beyaz renkli, yarı ışık geçirgenliğine, estetik kaliteye ve yüksek dirence sahip bir materyaldir. Bu özellikleri sonucu zirkonyumlar, estetik köprüler ve arka bölge restorasyonlarda optimum seçenek halina gelmiştir. Zirkonyum destekli seramik restorasyonların yapım işlemi, tam seramik restorasyonlarla aynı şekildedir.